18 april 2012

Nybergs Mekaniska blir majoritetsägare i Galvteknik AB i Jokkmokk

Kirunabaserade Nybergs Mekaniska Verkstad förvärvar 51 % av aktierna i Jokkmokkföretaget Galvteknik i Norr AB, av Jokkmokks Allmänning AB.

– Genom vår nya delägare skapas betydligt större säljmöjligheter, både mot befintliga kunder och mot nya kunder via Nybergsgruppen, säger Dan Ek, VD Galvteknik i Norr AB.

Företaget har idag fem anställda och har tillstånd till varmförzinkning av 4000 ton produkter per år. Kunderna finns över hela Nordkalotten och målsättningen är att genom stärkt säljkapacitet kunna leverera mer till såväl befintlig som ny marknad. Bland annat kommer man genom Nybergs Mekaniska att ha säljstöd i Kiruna men också en säljrepresentant i Luleå. Galvteknik hoppas inom kort kunna utöka personalstyrkan med tre personer.

Säljaren, Jokkmokks Allmänning AB, har förvaltat Galvteknik i Norr under våren 2011. Jokkmokks Allmänning AB bildades för att stötta näringslivet i Jokkmokk. Just nu har man företagsengagemang som beräknas till elva arbetstillfällen på orten. Jokkmokks Allmänning AB finns kvar som delägare i Galvteknik, för att ännu en tid fortsätta ta ansvar för jobben i Jokkmokk, men i framtiden finns möjlighet för den nya majoritetsägaren att lösa ut företaget.

– Framtiden för Jokkmokks industrisektor ser bra ut tack vare tillväxten i Malmfälten. Genom Nybergs Mekaniska skapas ytterligare möjligheter för en utveckling i rätt riktning och vi ser mycket positivt på denna fortsatta företagsetablering i Jokkmokks Kommun, säger Christian Rimpi, Allmänningsförvaltare vid Jokkmokks Allmänning AB.

För Nybergs Mekaniska innebär förvärvet att man kompletterar det samlade tjänsteutbudet. Köpet innebär även att gruppen får en ännu starkare geografisk täckning i Norrbotten och de nya Malmfälten.

– Galvteknik är det enda företaget i Norrbotten som utför varmförzinkning och det är viktigt för näringen att den servicen finns kvar i länet, och viktigt för oss att företaget nu ingår i Nybergsgruppen, säger Niklas Pääjärvi, delägare i Nybergs Mekaniska Verkstad.

Nybergs Mekaniska har sedan tidigare tre anställda i Jokkmokk på sin avdelning för skärande bearbetning. Totalt har Nybergsgruppen med Nybergs Mekaniska Verkstad AB, Nybergs Mekaniska Verkstad i Piteå AB och AB Dahlberg & Roos, ca 135 anställda och omsätter drygt 200 Mkr. Företaget deläger också malmvagnstillverkaren Kiruna Wagon och teknikkonsultföretaget Malmfälten AB.

Relaterade nyheter