15 december 2015

Anrik Kiruna Truck-modell åter byggd i sin hemstad

För första gången på över femton år byggs nu en av de anrika Kiruna Truck-modellerna åter i sin hemstad.

Under hösten har NMVs koncernbolag Kiruna Utility Vehicles byggt en SH60. En slaggtruck för stålverk som togs fram av Kiruna Truck en gång i tiden och blev en internationell succé som nu är tillbaka på hemmaplan.

Det var under våren 2012 som Kirunabaserade NMV övertog GIA:s produktion av fordon för smält- och stålverk under bolagsnamnet Kiruna Utility Vehicles. Fordonstillverkning som från en början utvecklats av det anrika Kirunaföretaget Kiruna Truck under 70- och 80-talen med stor internationell export. Kiruna Truck såldes 1998 till GIA och produktionen flyttade. Nu femton år senare sluts cirkeln när slaggtrucken SH60 återigen tillverkas i Kiruna.

Produktionen av den nya trucken påbörjades under våren och är nu färdig. Trucken kommer att levereras till det finska transportföretaget Pentti Hämeenaho Oy innan årets slut och det rör sig om en slaggtruck för stålverk av modell SH60 där siffran 60 står för lastkapaciteten. Trucken är utrustad med ett kraftfullt hydraulsystem som bland annat lyfter och tippar den över 60 ton tunga slaggbyttan, systemet har designats av det nordiska bolaget PMC Hydraulics.

– Vi är otroligt stolta över att vi nu på allvar är i gång med vår nya produktportfölj och alla i projektet har levererat över förväntan, säger Kenth Mukka, vd Kiruna Utility Vehicles.

Även om trucken baserar sig på en sedan länge beprövad och utvecklad design från den gamla Kiruna Truck-tiden, måste anpassningar ständigt göras för att möta den moderna industrins villkor. Exempelvis har den nya trucken utrustats med den senaste i raden av de allt mer effektiva och miljövänliga motorerna från Scania, Euro 6 (även kallad Steg 4-motor).

– Sedan övertagandet 2012 har vi trimmat in hela organisationen för såväl reservdelar som produktion och nu får vi äntligen ta chansen att visa vad vi går för med en truckleverans, säger Niklas Pääjärvi, affärschef NMV Group.

Den här truckmodellen är en riktig trotjänare och många av de truckar som rullar ute i världen har idag mer än 40 000 arbetstimmar bakom sig.

Läs mer om Kiruna Utility Vehicles här. 

Relaterade nyheter