12 april 2012

Kiruna Wagon tecknar order på malmvagnar för Northland Resources

Kiruna Wagon har fått uppdraget att leverera 150 vagnar som skall användas av gruvföretaget Northland Resources för transport av järnmalmskoncentrat på Malmbanan. Vagnarna skall levereras mellan den 1 januari 2013 och den 5 maj 2014 och utgör det enskilt största avtal som ett Kirunabaserat verkstadsföretag slutit utanför Malmfälten.

– I och med denna order befäster vi vår ställning som leverantör till de modernaste gruvbolagen som förväntar sig kostnadseffektiva malmtransportlösningar i världsklass, säger Fredrik Kangas, Verksamhetschef på Kiruna Wagon. Vagnarna som lastar ca 98 ton kommer att transportera malmkoncentrat av typen pellet feed från Northland Resources omlastningsterminal i Pitkäjärvi till den isfria hamnen i Narvik, en sträcka på 23 mil.

Merparten av vagnen byggs i höghållfast stål med en sträckgräns på 700 MPa för att sänka egenvikten och öka nyttolasten, då totalvikten begränsas av banans maximalt tillåtna axellast på 30 ton.

Vagnen är baserad på beprövad teknik för just Malmbanan, men har en annan typ av korg än den vagn Kiruna Wagon är med och tillverkar för LKAB. Northland Resources magnetitkoncentrat är mycket finkornigt med 80% av produkten < 40 mikron. Detta material lämpar sig inte för bottentömning, och av den anledningen har man istället valt en korgvändande lösning där hela lastkorgen tippas 148 grader medan underredet står kvar på rälsen. Tippningen, tillsammans med korgens runda form, skapar den bästa förutsättningen för en effektiv tömning. Ordern omfattar 150 vagnar kortkopplade till 75 enheter och kommer att köras i 500 meter långa tåg. De första vagnarna beräknas vara i trafik på Malmbanan i början av 2013. Avtalet undertecknas idag den 12 april på Northland Resources presskonferens i Näringslivets Hus, Stockholm, med start kl 12.30.

– Vi är stolta över att Kiruna Wagon är delaktiga i att förvalta och förädla det svenska gruvarvet. Tillsammans med Northland Resources är vi med och bygger det Nya Malmfälten, avslutar Kangas.

Relaterade nyheter