2 december 2021

Ytterligare en prestigeorder till NMV Group

NMV Group tillverkar specialfordon för stålindustrin under varumärket Kiruna Utility Vehicles. Nu har en ny beställning inkommit via smältverket Boliden Harjavalta i Finland som har beställt ytterligare en slaggtruck SH60. Detta blir Bolidens andra och den totalt fjärde slaggtrucken som tillverkas. Hittills har alla exporterats.

SH60 är ett stort fordon specialbyggt för smältverk. Fordonet är konstruerat, utvecklat och byggt av alla NMV Groups avdelningar i Kiruna, Luleå och Piteå. 

– SH60 är en avancerad och högteknologisk industrimaskin. Varje beställning gör så att vi bibehåller och utvecklar fordonskunskapen i Kiruna och Norrbotten. Vi skapar även lokala arbetstillfällen och skatteintäkter samt bidrar till svensk export, säger Niklas Pääjärvi, delägare på NMV Group.

Just nu tillverkas också en SH60 för Pentti Hämeenaho Oy, en entreprenör på SSAB:s smältverk i Brahestad i Finland.

– Nytt för denna truck är att man tagit hem mer produktion från utlandet till Norrbotten säger Mikael Pudas, vd vid NMV Group. Långa och osäkra leveranskedjor har på senare tid ökat intresset för köpare och leverantörer inom industrin att vara geografiskt närmare och mer tillgängliga. NMV Group är inget undantag.

Boliden Harjavalta köpte för snart fyra år sedan sin första SH60 och är mycket nöjda. Därför väljer man nu återigen NMV Group som leverantör. Ordervärdet är en betydande del av årsomsättningen och håller igång många interna som externa kollegor i Kiruna och Norrbotten.

Mikael Mäkelä vid MM Elmek & Service i Kiruna, som har inriktning på automation i mobila maskiner, har varit med i produktionen av slaggtruckar tidigare och kommer att vara med även nu.

– Det här fordonet är synnerligen speciellt då det är helt byggt från grunden. Man kan likna det vid över 1000 pusselbitar som ska planeras, utvecklas och sättas ihop. Ett stort arbete som verkligen kräver duktiga medarbetare, säger Mikael Mäkelä.

 

 

Relaterade nyheter