16 november 2017
Bakvagnen till SSAB:s bygeltruck för kall slagg totalrenoverades hos NMV Piteå.

Totalrenovering av containervagn för SSAB

Under NMV Piteås projektledning nyttjades bred kompetens inom NMV Group när en bakvagn totalrenoverades för SSAB i Luleå.

NMV Group har totalrenoverat en bakvagn till en containertruck, en så kallad bygelvagn, som används för att frakta undan kall slagg vid SSAB:s stålverk i Luleå.

Specialkompetens hos flera företag och avdelningar inom NMV Group nyttjades när vagnen utrustades med en förstärkt ram, ny hydraulik och ett elektriskt styrsystem. När arbetet avslutades var vagnen renoverad till bättre än nyskick.

NMV Piteå stod för projektledning och konstruktionskompetens, för svarvning och fräsning i företagets moderna CNC-park samt för svetsning och montage av vagnen. NMV Hydraulik i Kiruna ansvarade för renovering, provtryckning och lackering av hydraulcylindrarna.

För expertis inom den aktuella typen av fordon stod NMV Groups koncernbolag Kiruna Utility Vehicles som utvecklar skräddarsydda fordon för just stål- och smältverk.

Den aktuella trucken levererades ursprungligen till SSAB av Kiruna Truck, det företag som Kiruna Utility Vehicles (KUV) har sina rötter i, och har rullat hos SSAB i över 25 år. Genom entreprenaden fick KUV vara med och renovera den truckmodell som man än idag saluför i en moderniserad variant.

Arbetet genomfördes i nära dialog med SSAB, som förutom löpande feedback även tillhandahöll bromssystemet, och är ett utmärkt exempel på hur NMV Piteå genom effektivt nyttjande av koncernens breda kompetens och resurser kan utföra komplexa totalentreprenader för processindustriernas varierande behov.

Containervagnen byggdes för mer än 25 år sedan av Kiruna Truck. På bilden syns ett annat fordon av samma modell.

Containervagnen byggdes för mer än 25 år sedan av Kiruna Truck. På bilden syns ett annat fordon av samma modell.

Relaterade nyheter