4 april 2014

Pallbil med fjärrstyrning levererad till LKAB Kimit

NMV har i dagarna levererat en ny pallbil med nyutvecklad fjärrstyrd slangmatning till LKAB Kimit.

Den fjärrstyrda slangmatningsfunktionen har utvecklats av NMV:s avdelning för specialfordon i samarbete med MM Elmek & Service och i samråd med beställaren LKAB Kimit. Pallbilen har förutom den nyutvecklade fjärrstyrningsfunktionen även en ökad laddkapacitet på 200 kg färdigt sprängmedel i minuten, vilket är dubbelt så snabbt som tidigare.

Fordonet har ett chassi bestående av en Volvo FMX och en specialutvecklad slangmatare som är monterad på en fjärrstyrd kran. Den nya lösningen innebär en stor avlastning för laddpersonalen som annars måste hantera slangen manuellt och mata in den i borrhålen. Fjärrstyrningen sker från en mobil kontrollpanel.

Pallbilens sprängämnestank rymmer 16 200 liter vilket innebär 19 ton sprängmedel. För att säkerställa en trygg hantering har bilen separata tankar för de olika komponenterna i sprängämnet. Innehållet i tankarna mixas ihop i ett speciellt blandarhus och sprängämnet känsliggörs först när emulsionen och gasningsvätskan blandas under pumpprocessen och bildar således inte ett komplett sprängämne förrän på vägen in i borrhålet. Den nyutvecklade pallbilen laddar 200 kg färdigt sprängmedel i minuten.

Fordonet kommer användas för laddning vid LKAB:s dagbrott i Svappavaara.

nmv_kimit_pallbil_140225_0184_webb

Relaterade nyheter