7 november 2013

NMV växer igen – förvärvar verksamhet i Luleå

Nybergs Mekaniska Verkstad AB, NMV, med huvudsäte i Kiruna, förvärvar Fasadelement Verkstads AB i Luleå. Fasadelement med ca 15 anställda blir nu NMV Tunnplåt, en ny avdelning inom NMV som sedan tidigare har ca 135 anställda i Norrbotten.

Nybergs Mekaniska Verkstad har funnits i Kiruna sedan 1947 och har under de senaste åren expanderat till Jokkmokk, Luleå och Piteå. År 2011 förvärvades Vattenfall Services Nordic i Piteå, som sedan dess har vuxit från 14 till ca 50 anställda.

– Vi ser alla möjligheter till att växa även i Luleå, säger Niklas Pääjärvi, delägare i NMV. Det är en jättefin verksamhet vi övertar och ett komplement till vår tillverkning av tunga stålkonstruktioner.

Fasadelement har sedan 1976 levererat bearbetad tunnplåt till kunder i bland annat sågverks-, bygg- och fordonsindustrin. Bland produkterna kan nämnas byggelement för virkestorkar i rostfritt, långa profiler för byggindustrin samt fasad- och byggplåt, med många kunder utanför närområdet.

– Vi kommer att fortsätta vår satsning mot ett starkare produktsortiment och förbättrad service mot nya och befintliga kunder. Vår huvudinriktning mot rostfria produkter behåller vi, men välkomnar samtidigt möjligheten att inom koncernen nå nya affärsområden, säger Peter Johansson, vd för Fasadelement och blivande vd för NMV i Luleå AB, som inom kort kommer att inrymma avdelningen NMV Tunnplåt.

Utöver NMV i Kiruna, Jokkmokk, Luleå och Piteå hel- eller deläger Nybergs Mekaniska Verkstad ett antal Norrbottensföretag inom tillverkande verkstadsindustri. Kiruna Wagon, Kiruna Utility Vehicles och Galvteknik i Norr är några av företagen inom NMV-Gruppen som kan bli nära samarbetspartners till den nya tunnplåtsavdelningen.

– När vi listade tänkbara köpare vid en eventuell framtida försäljning, hamnade Nybergs Mek alltid längst upp på listan. Att detta nu blir ett faktum, är helt fantastiskt för Fasadelement. Jag önskar dem all lycka i framtiden och är helt säker på att mina visioner om företagets utveckling kommer att infrias, säger Mikael Tinglöf som säljer Fasadelement Verkstads AB för att koncentrera sig på utvecklingen av Polardörren AB i Öjebyn och Polarfönster AB i Korpilombolo.

NMV:s nuvarande verksamhet i Luleå, med serviceverkstad och fem anställda, flyttar in i Fasadelements lokaler på Fabriksvägen 7. Ägandet övergår till NMV i Luleå AB den 2 december.

Affären förmedlades av Ove Strand vid Svensk Företagsförmedling.

Relaterade nyheter