14 oktober 2015

LTU-studenter i utvecklingsprojekt med NMV och Kiruna UV

I början av september inledde NMV och dotterbolaget Kiruna Utility Vehicles ett samarbetsprojekt med studenter från Luleå Tekniska Universitet (LTU).

Studenterna Alexander Wagner, Carl Hansols, Kristoffer Åhlund, Hampus Brorsson-Pierre, Mikael Carlström och Hampus Wargsjö läser sista året på utbildningen Teknisk Design som är en civilingenjörsutbildning vid LTU och ingår i ett projekt för Avancerad produktdesign, där studenterna får arbeta mot näringslivet.

LTU-studenterna har fått i uppdrag att utforma ett förslag på en ny hytt till en av NMV/Kiruna UVs stålverkstruckar. Uppdraget består i huvudsak av att titta på en ny design på hytten men med stor vikt även på praktisk funktion.

– Våra truckar är utvecklade för hög kapacitet och låg livscykelkostnad men det är viktigt för oss att även se över arbetsmiljön i hytterna och skapa en så behaglig arbetsplats som möjligt för förarna, säger Hannes Wikström, projektledare på NMV.

Studenterna har fått besöka NMV och Kiruna UVs verkstad i Kiruna för att studera en av truckarna som är under produktion. De har också fått möjlighet att intervjua några nyckelpersoner på företaget angående kundernas önskemål och synpunkter samt fått tillgång till CAD-underlag och dokumentation.

I slutet av oktober kommer studenterna att presentera ett antal konceptförslag som sedan kommer att ingå i en urvalsprocess där NMV/Kiruna UV bestämmer vilket koncept studenterna slutligen kommer att vidareutveckla och presentera under våren 2016.

– Vi ser väldigt mycket fram emot att se studenternas förslag, avslutar Hannes.

 

Relaterade nyheter