3 juli 2013
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lätta kranbilar till Atlas Copco

Återförsäljaren av den lätta kranbilen, Dahlberg & Roos AB, levererade i slutet av april två fordon till Atlas Copco i Örebro. Bilarna vars flak och kranutrustning konstrueras och byggs av Nybergs Mekaniska Verkstads avdelning för specialfordon användas av Atlas Copco som servicefordon inom gruvindustrin och utrustas med specialisering mot bergborrning respektive lastning.

En testavdelning för prototyp- och konceptmaskiner kommer att utvärdera bilarna och Jan-Olof Pettersson, Manager Validation & Verification för Underground Rock Excavation Division vid Atlas Copco, berättar att alla inblandade är nöjda med projektet och det man hittills sett av bilarna.

Tidigare har Atlas Copco hyrt fordon för serviceändamål. Det är dock till ekonomisk fördel att köpa in och modifiera egna fordon, jämfört med utgifterna för hyra och de skador som åsamkas hyresfordonen under arbetet. Jan-Olof påpekar även att den användarvänliga kranbilen gör det möjligt att frakta alla verktyg och reservdelar på en gång. Detta innebär ytterligare tids- och kostnadseffektivitet för Atlas Copco.

Till skillnad från större och tyngre fordon, som konkurrerande koncept erbjuder, såg Atlas Copco fördelarna med den lätta kranbilens stora möjligheter vad gäller framkomlighet under jord. En annan avgörande faktor för köpet var att fordonet kan framföras med B-körkort, vilket ökar tillgängligheten på behöriga förare och bidrar till ett smidigare arbetsflöde. Bilen ger även arbetsmiljömässiga förbättringar i och med den hjälp kranen ger vid tunga lyft och den praktiska arbetsyta som flaket utgör.

Atlas Copco ser fram emot att utrusta kranbilarna färdigt och använda dem med full kapacitet inom deras respektive specialområde. Enligt Jan-Olof Pettersson finns goda chanser att fler fordon kommer att köpas in i framtiden, både till den växande enhet som nu fått de första bilarna och till andra avdelningar som fått upp ögonen för den lätta kranbilens många fördelar.

 

Relaterade nyheter