11 april 2017

Kiruna Wagon nominerat till Swedish Steel Prize

Kiruna Wagon, ett bolag i NMV Group, är nominerat till Swedish Steel Prize för logistiklösningen Helix Dumper för järnvägstransport och lossning av tunga och finkorniga bulkmaterial.

Swedish Steel Prize är ett årligt internationellt pris som sedan 1999 delats ut av SSAB för innovativt nyttjande av höghållfasta stål.

I år har rekordmånga ansökningar skickats in; 102 stycken från 32 länder runtom i världen. Förutom Kiruna Wagon står Fermel från Sydafrika, JMG Cranes från Italien och Wabash National från USA som finalister. Vinnaren tillkännages vid en ceremoni på Stockholm Waterfront Congress Center den 11 maj.

– Det är verkligen stort och hedrande för oss att vara nominerade till Swedish Steel Prize, och vi hoppas kunna vinna det någon gång. Vi vill rikta ett tack till Northland och Robert Näslund som hade det mod som krävs för att satsa på denna nya och revolutionerande teknologi. Det möjliggjorde förverkligandet av detta koncept, säger Fredrik Kangas, vd på Kiruna Wagon.

Kiruna Wagons innovativa Helix Dumper-system är utvecklat för rullande lossning av finkorning bulkmaterial och hanterar även klibbiga material effektivt.

Kiruna Wagons innovativa Helix Dumper är utvecklad för snabb lossning av finkorniga bulkmaterial och hanterar även klibbiga bulkmaterial effektivt.

 

Juryns motivering lyder:

”Kiruna Wagon har utvecklat ett innovativt dumpervagnssystem för långa järnvägstransporter och effektiv lossning av mineraler. Genom att använda avancerade höghållfasta konstruktionsstål och slitstarka stål har man kunnat konstruera lätta vagnar i kombination med en stationär korgvändande Helix-terminal för rullande lossning. Med sin nästan fördubblade lossningshastighet är Helix-systemet överlägset alla konventionella lösningar och löser många problem med lossning av klibbiga bulkmaterial. Terminalsystemet är mycket kostnadseffektivt, både investerings- och driftsmässigt.”

Vagnsdesign från Kiruna har nominerats till Swedish Steel Prize en gång tidigare; 2008 nominerades LKAB:s bottentömmande malmvagn F050 som tillverkats av Kiruna Wagon.

Kiruna Wagon ägs av Nybergs Mekaniska Verkstad och Rönnquist & Wettainen.

Relaterade nyheter