25 september 2014

Kiruna UV har tecknat en stororder

Kiruna Utility Vehicles, bolag in om MV Group, har tecknat sin första stororder vilket innebär att Kiruna Truck-fordon nu åter tillverkas i sin hemstad.

Tillverkningsordern kommer från Finland. Företaget som bildades 2012 genom förvärv av delar ur anrika Kiruna Trucks produktsortiment ska leverera en Slaggtruck SH60 till det finska transportbolaget Pentti Hämeenaho Oy.

Beställaren Pentti Hämeenaho Oy bedriver verksamhet vid stålverket i Brahestad där det har ett 15-årigt avtal med ståljätten Rautaruukki (Ruukki), numera en del av SSAB. Företaget har sedan tidigare två liknande truckar av den beprövade Kiruna Truck-modellen och väljer nu att införskaffa ytterligare en.

– Att man väljer att köpa en tredje truck ur vårt sortiment är ett kvitto på att de fungerar bra och att vi har en stark produktportfölj, säger Kiruna Utility Vehicles vd Kenth Mukka.

Den senaste trucken levererades 2006 och har hittills arbetat 42000 timmar. Ytterligare ett tjugotal truckar av samma modell rullar idag på stålverk runtom i världen. Modellen är alltså mycket välbeprövad men moderniseras i samband med nytillverkningen med bland annat en mer miljövänlig motor med AdBlue-tankar för att möta dagens utsläppskrav.

Kiruna Utility Vehicles vann exportaffären i internationell konkurrens vilket ses som en milstolpe i NMV-gruppens strategiska utveckling mot en konkurrenskraftig aktör på den internationella marknaden. Förutom Kiruna Utility Vehicles ingår ytterligare sex företag i koncernen, bland dem Kiruna Wagon som i maj 2013 tecknade en exportorder på 40 malmvagnar till det norska gruvbolaget Rana Gruber AS.

– Vi har under snart 10 år arbetat med långsiktiga investeringar för att nå ut på den internationella marknaden med våra produkter, säger Niklas Pääjärvi, koncernchef på Nybergs Mekaniska Verkstad som är ägarbolaget i NMV-gruppen.

Exporten av Slaggtruck SH60 till Finland är en betydande order för Kiruna Utility Vehicles, motsvarande ca 20 årsanställningar. Trucken är en av de modeller som utvecklades och tillverkades av dåvarande Kiruna Truck innan företaget 1998 såldes till GIA Industrier i Grängesberg.

slag_hauler_sh_60_retusch

 

Relaterade nyheter