7 februari 2018
Den rymliga förarhytten på nya slaggtruck SH60 är utformad för bästa användarupplevelse, ergonomi och säkerhet.

Kiruna Utility Vehicles levererar slaggtruck till Bolidens smältverk i finska Harjavalta

Kiruna Utility Vehicles som är en del av NMV Group har fått uppdraget att leverera en uppdaterad version av sin slaggtruck SH60 till Bolidens smältverk i Harjavalta i Finland. Den nya trucken har utrustats med en ultramodern förarhytt som utvecklats i samarbete med LTU för högsta säkerhet och förarkomfort.

– Jag vågar påstå att vi genom vårt samarbete med LTU kan leverera en truck med världens bästa och säkraste förarmiljö för den här typen av tunga och specialbyggda fordon, säger Kiruna Utility Vehicles vd, Kenth Mukka.

Sedan trucksortimentet för stål- och smältverk köptes från Atlas Copco 2012 har Kiruna Utility Vehicles (KUV) lagt stort fokus på utveckling av en ny förarmiljö som är utformad med tonvikt på användarupplevelse, ergonomi och säkerhet. LTU:s ex-jobbare som arbetade med utveckling av den nya förarhytten belönades 2016 med Norrbottensakademiens (NOAK) teknikpris för sin innovativa design.

Utöver fördelarna med den nya hytten får Boliden en slaggtruck som är specialbyggd för anläggningen i Harjavalta. Trucken anpassas för att hantera den typ av slaggbytta som används vid smältverket och utrustas med så kallade våta bromsar som tål en mer kontinuerlig belastning. Denna lösning är nödvändig då anläggningen i Harjavalta kräver att trucken kör upp- och nedför en betydande backe, vilket ställer stora krav på bromsarna på ett så tungt fordon.

Trucken som ska hantera glödheta slaggmassor på upp till 60 ton är också utformad med ett tydligt brandsäkerhetstänk, vilket är en av Kiruna Utility Vehicles främsta konkurrensfördelar.

– Jag tror att kunden valde oss i första hand för vår brandförebyggande design, säkerheten för föraren och den goda sikten vid tippning av byttan, fortsätter Mukka.

Boliden har genom åren köpt fyra truckar av modellen SH60 till smältverket i Harjavalta.

– Att Boliden väljer att köpa en ännu modernare variant av den truck som redan rullar på deras anläggning är ett härligt kvitto på att vi gör rätt saker. Samarbetet med LTU är bland det bästa vi gjort och jag vill skicka många extra tack till dem, avslutar Kenth Mukka.

Kiruna Utility Vehicles tillverkar fordon för stål- och smältverk.

En slaggtruck av den tidigare generationen tillsammans med personal från KUV.

 

2015 levererade Kiruna Utility Vehicles en slaggtruck SH60 av den förra generationen till det finska transportbolaget Pentti Hämeenaho Oy som bedriver verksamhet vid SSAB:s stålverk i Brahestad. Den trucken har redan rullat i mer än 10 000 arbetstimmar.

För mer information, kontakta gärna:
Kenth Mukka, vd Kiruna Utility Vehicles
070-340 46 12
kenth.mukka@nmvgroup.se
www.kirunauv.se

 

Relaterade nyheter